Groot verlies voor Chantal Janzen: “Ik huil, je bent er niet meer”

Chantal Janzen staat vandaag stil bij een groot verlies. Haar ‘kleine vriendin’ genaamd Kiki is afgelopen zomer namelijk overleden aan darmkanker. Kiki was pas 16 jaar oud en Chantal besloot er een column over te schrijven.

Verlies

‘Dit is ‘n editorial voor &C die ik niet wilde schrijven’, schrijt Chantal op Instagram. ‘Ik ben bang voor de woorden, voor de zinnen, voor het schrijven van jouw naam. Ik huil. Kiki. Je bent er niet meer. Je bent maar 16 geworden.’

Chantal legt ook uit hoe ze Kiki heeft leren kennen: ‘In de zomer van 2019 hoorde je dat je leverkanker had. Ik kende je niet, maar kreeg van álle kanten ineens de naam ‘Kiki’ te horen. En: ‘Kiki wil je ontmoeten’’. Dat deden de twee dan ook, op 10 september 2019. ‘We moesten meteen veel lachen. Je wilde op tv, in ‘t theater, in bladen. Je had talent. Uit ‘n Limburgs dorp, nuchter, ambitieus, realistisch maar je droomde groot. Ons contact werd steeds hechter, en we zagen elkaar vaker.’

Kiki mocht het ziekenhuis verlaten:

‘Je was uitbehandeld. Een shock. Lieve, grappige, stoere, talentvolle, unieke, kleine vriendin Kiki. Zo hoort ‘t niet te gaan’, schrijft Chantal verder. ‘Je bent maar 16 geworden, en dat kan ik nog steeds niet verkroppen.’

Voor het ziekenhuis hield ze een interview met haar:

‘De dagen erna bleef je maar vragen of het filmpje al klaar was. Maandag 13 juli was het af, diezelfde avond keek je het, en de volgende ochtend, 14 juli, ben je ertussenuit gepiept. Het moment waarop ik het hoorde, zal ik nooit vergeten.’

‘Je hebt me voorgoed veranderd’, constateert Janzen. ‘Door jouw blik op de wereld ben ik veel, ook mijn werk wat jij zo ambieerde, in een ander daglicht gaan zien. Ik ga meer genieten. Beloofd.’

Het laatste stuk was erg ontroerend met prachtige woorden: ‘Dank dat ik je mocht leren kennen en beschrijven, lieve Kiki. Dank dat je in mijn hart gekropen bent. Dag vlinder, fladder maar mooi om je mama, papa, zusje, je lieve vriendinnetjes en al je dierbaren heen. En als je een klein momentje overhebt, fladder je dan alsjeblieft ook heel even langs bij mij? 🦋’

Scroll naar boven