Kapot door corona – deze mensen hebben al maanden lang extreme klachten


Terwijl in Nederland een tweede coronagolf begint, zijn er nog steeds mensen die dagelijks moeten worstelen met de gevolgen van een infectie tijdens de eerste golf. RTL Nieuws sprak met vijf coronapatiënten die al zes maanden ziek zijn.

Ze hebben nog steeds last van symptomen zoals ernstige vermoeidheid, kortademigheid, verlies van conditie en hoofdpijn. En zij zijn niet de enigen. Geschat wordt dat tien procent van de mensen die in het voorjaar een coronabesmetting hadden ook lange-termijn symptomen hadden. Vanaf morgen kunnen ze contact opnemen met C-Support, een nieuw steunpunt voor coronapatiënten. C-Support helpt niet op medisch gebied maar verbindt de patiënten met een nazorgconsulent. Hij of zij kijkt naar wat voor hulp iemand nodig heeft.

Niet alleen mensen die heel erg ziek waren hebben al lang klachten, maar ook mensen die nooit in het ziekenhuis zijn geweest, zoals Suus, Ed, Wianda, Linda en Yvanna.

Suus Meier Mattern is 35 jaar en komt uit Amsterdam:

“Ik ben altijd al een ondernemende, fitte en zeer actieve vrouw geweest.”

“Op 20 maart kreeg ik de resultaten van mijn test. Ik was geïnfecteerd met het coronavirus. Het enige wat ik kon denken was: “Haal me uit deze hel, ik ben nog nooit zo ziek geweest in mijn leven. Ik was erg benauwd, kortademig, had hevige pijn op de borst, mijn hoofd explodeerde, hoestte hevig en had al een week lang koorts van meer dan 40 graden. Wekenlang kon ik helemaal niets doen, en pas na twee maanden begon ik weer te lopen – hoewel ik al na honderd meter moe en benauwd was. Ik verloor ook bijna al mijn krullen op mijn hoofd, dus ik wist alleen maar hoe ziek mijn lichaam was. Ik had een enorme stapel krullen, maar er bleven slechts een paar tips over. Ik vond het vreselijk.

Als iemand me toen, op 20 maart, had verteld dat ik na meer dan 27 weken nog steeds niet dezelfde was, zou ik veel hebben gelachen. Ik was altijd al een ondernemende, fitte en zeer actieve vrouw. Nu ben ik nog steeds elke dag erg moe, vergeetachtig en heb ik een slecht concentratievermogen. Ik werk maar 2 uur per dag en ik moet elke week naar een longfysiotherapeut. Gelukkig zijn mijn longen in het ziekenhuis gecontroleerd en heb ik geen blijvende schade van dit virus, maar iedereen om me heen kan zien dat ik nog lang niet de oude Suus ben”.

BEKIJK OOK  Mark Rutte biedt zijn welgemeende excuses aan

Ed de Bruijn is 57 jaar en komt uit Bussum:

“Tijdens het werk viel ik drie of vier keer in slaap”

“Op 20 maart kreeg ik de eerste klachten over het coronavirus, maar na een week begon de ellende echt toe te slaan. Ik kreeg hoge koorts, een knobbel in mijn keel, drukpijnen in mijn borst, ik moest overgeven, had hoofdpijn en smaakverlies. Ik was volledig verwoest en geestelijk niet meer in leven. Aangezien ik niet tot een risicogroep behoorde, werd ik niet getest. Maanden later had ik nog steeds klachten: Ik ben maar drie of vier keer in slaap gevallen tijdens mijn eenmansbedrijfje. Dus uiteindelijk, op 29 juni, gaf mijn huisarts mij een antilichaamtest, waaruit bleek dat ik met het virus was geïnfecteerd. Dat voelde als een opluchting, want op dat moment wist ik zeker wat er aan de hand was.

BEKIJK OOK  Hoe vaak moet je jouw hoofdkussen vervangen? Expert geeft antwoord

Nu maak ik me vooral zorgen over de tweede coronagolf. Ik denk dat de regering ons op een volwassen manier heeft geïnformeerd. Ze spreken iedereen aan op zijn eigen verantwoordelijkheid, en ik denk dat dit de beste manier is. Ik begrijp gewoon niet hoe grote groepen mensen die verantwoordelijkheid niet kunnen nemen. Of het nu gaat om voetbalfans of studenten, mensen die geloven dat het virus niet bestaat of dat het gewoon een griepje is, mensen die in de kroeg willen rondhangen of op vakantie moeten, ik begrijp het gewoon niet.
Hoe voel ik me nu? Ik had nooit gedacht dat het allemaal zo lang zou duren, ik dacht dat ik weer op de been kon komen, maar uiteindelijk ben ik via mijn huisarts begonnen met een fysiotherapieprogramma. Nu kijk ik dagelijks naar de situatie. Gisteren was het verschrikkelijk en ik heb niets gedaan, vandaag voel ik me weer beter. Hoe het morgen zal zijn, ik zal zien hoe het dan weer is”.

Ga verder naar de volgende pagina voor de volgende verhalen.


Like it? Share with your friends!