Vrouw schrijft brief aan vrouw die door waterkanon werd geraakt: ‘Jij overtrad de wet’


Er is veel discussie ontstaan over de vrouw die gister door een waterkanon werd geraakt tijdens de rellen in Eindhoven. Het filmpje is inmiddels heel Nederland over gegaan en raakte ook Susanne uit Eindhoven die besloot om hier een brief over te schrijven.

Susanne wist niet hoe ze hierop moest reageren dus besloot hier een brief over te schrijven en richt zich volledig tot de vrouw die door het waterkanon was geraakt.

Dit is de brief:

Bericht aan de dame met het bebloede gezicht

Ik ken jou niet, jij kent mij niet.
En toch vraag ik me af…

Wat deed je in Eindhoven? Demonstreren? Was het je eerste keer? Wou je eigenlijk niet rellen, maar heb je je laten meeslepen?

Heb je zelf nooit geweld gebruikt en vind je dat je nu te hard bent aangepakt?

Ik stel deze vragen niet omdat ik me zo betrokken voel.

Ik stel deze vragen, om duidelijk te maken dat het antwoord me niets uitmaakt. Jij was erbij en je overtrad de wet. Dat is wat we allemaal hebben gezien. Heb je niets vernield, niets gegooid en niemand geslagen? Daar gaat het niet om. Je was erbij.

Ik zag hoe jij samen met vele anderen mijn stad onveilig hebt gemaakt. De stad waar ik woon en het plein waar ik dagelijks wandel voor mijn gezondheid. Vandaag moest ik mezelf opsluiten, niet pas na de avondklok, maar de hele dag. Mijn buurt werd veiligheidsrisicogebied. Door mensen zoals jij.

Er bestaat zoiets als grondrechten, maar als je gaat demonstreren ondanks een verbod, krijg je óók te maken met het strafrecht. En ondanks die paar stralen bloed op je hoofd, heb je waarschijnlijk nog geen idee wat strafrecht eigenlijk inhoudt. Dat hoop ik in ieder geval wel voor je. Je weet inmiddels wél wat goede zorg inhoudt.

Je werd namelijk verzorgd door een verpleegkundige die jou als mens kon blijven zien. Want dat is wat onze verpleegkundigen blijven doen, ongeacht ons gedrag.

Maar ik zou het niet kunnen. Van mij zou je hooguit één pleister krijgen en een schop onder je hol. Daarom werk ik dus ook niet in de zorg.

Meid, ik hoop dat je je realiseert dat jij hier niet het slachtoffer bent. En ik hoop je ook nooit tegen te komen in Eindhoven.


Like it? Share with your friends!