Cathy (53) is doodsbang voor hoge energierekening: “Durf nauwelijks eten te maken”

Cathy (53) is doodsbang voor hoge energierekening: "Durf nauwelijks eten te maken"

Het zijn beroerde tijden voor de Belgische Cathy uit Zandhoven. De 53-jarige vrouw leeft van een uitkering die exact €1.229,58 bedraagt. Nu is Cathy in paniek omdat haar Energieleverancier Luminus haar een voorstel heeft gemaild om het maandelijkse voorschot te verhogen van 35,04 euro naar 4.201 euro.

Radeloos is Cathy, die niet meer durft te stoken en te koken. “Ik warm alles in de microgolfoven op en heb gisteren mijn soep op de kachel gekookt.” Maar hoe kan het dat Cathy ineens zoveel moet gaan betalen? Bij Luminus kun je zelf een check doen om te kijken wat je verbruikt.

Cathy (53) is doodsbang voor hoge energierekening: "Durf nauwelijks eten te maken"

Wietplantage?

Toen Cathy die check deed, kreeg ze bijna een hartaanval. “Ik neem mijn gas en elektriciteit bij Luminus af. Tot de zomer heb ik veel bij mijn vriend gewoond en was ik amper thuis. Ik stond hier toen wel al ingeschreven, vertelt ze. “Ik begrijp niet hoe ik tot augustus enorme piekverbruiken had. Het lijken wel verbruiken van een wietplantage.”

“Na mijn relatiebreuk was ik hier opnieuw dagelijks, en toen daalde mijn verbruik opmerkelijk. Echt gek is dat. Volgens mij is er een foutje bij de meterstanden. Voor de gas hier heb ik al een digitale meter, maar voor mijn elektriciteit is dat nog een analoge, terwijl ze bij Luminus die wel al als digitaal hebben overgezet. Volgens mij ligt daar de fout.”

Cathy van het padje

Omdat Cathy niet werkt heeft ze tijd genoeg om dagelijks de klantenservice te bellen. Dat doet ze dan ook vaak. “Ze zeggen dat ik mij geen zorgen moet maken, maar dat doe ik dus wel. Ik heb recht op het sociaal tarief, maar je moet eerst wel betalen vooraleer je kan terugtrekken. Omdat ik in collectieve schuldbemiddeling heb gezeten, mag ik zeven jaar geen nieuwe leningen afsluiten, wat ik dus wel zou moeten doen om deze energiefactuur te betalen.”

Helemaal kapot

Door de energienota is Cathy helemaal kapot. “Het enige wat ik aansteek, zijn mijn kerstboompje met ledlichtjes op batterijen en mijn televisie. Ik heb het geluk een glazen deur te hebben in mijn huurhuisje, zodat ik kan meeprofiteren van de straatverlichting, maar die straatlantaarn gaat om 23 uur uit.”

Koken te duur

De doodsbange vrouw durft nauwelijks te eten. En dat is opmerkelijk, want haar 3! koelkasten zitten propvol met eten. “Maar als je het gaat bereiden verbruik je stroom en gas en dat probeer ik dus te vermijden. Dit is toch niet normaal?” Mijn afwasmachine heb ik het voorbije jaar misschien drie keer gebruikt en ik heb geen wasmachine. Dat doe ik met de hand om kosten te besparen.”

Nee, het gaat niet best met Cathy. “Fysiek ben ik een wrak, maar mijn geest is sterk. Ik ga niet toestaan dat mijn energieleverancier die ook nog kraakt

Scroll naar boven