JoAnna maakt op 23 januari een eind aan haar leven: ”Ik ben euforisch”

JoAnna maakt op 23 januari een eind aan haar leven: ''Ik ben euforisch''

Binnenkort gaat JoAnna dood en ze kan niet wachten. Ze is namelijk zelf een euthanasietraject ingestapt om een einde te maken aan haar ondraaglijk psychisch lijden. Dat meldt de website AandC.tv, dat langs is geweest bij JoAnna.

JoAnna (48) beweert veel trauma’s te hebben en wil al sinds haar 10e dood. ”Als kind ben ik geestelijk en fysieke erg vaak mishandeld. Ook ben ik drugsverslaafd geweest en belandde ik in een relatie met een partner die me ook klappen gaf. Om een lang verhaal kort te maken: ”Ik wil niet meer verder.”

Psychisch verhaal

De veertiger startte een euthanasietraject in 2020, maar kwam er al snel achter dat dit niet makkelijk te regelen is. ”Als je nou kanker hebt is het een ander verhaal, maar men wilde mij eerst gaan behandelen. Dat wilde ik helemaal niet. In de afgelopen twee jaar vond ik het heel verleidelijk om mezelf iets aan te doen, juist omdat euthanasie nog zover weg was en mijn situatie eindeloos leek.”

Afgelopen september bekeken een arts, een second opinion arts en een euthanasieteam mijn situatie en op 21 november kreeg JoAnna groen licht.

@19_joanna_74 #fyp #fypシ #voorjou #euthanasie #traject #viral #tiktok #depressed #mentalhealthmatters #mentalhealth #mentalhealthawareness #theend #mylife ♬ origineel geluid – JoAnna

Dochter

Het liefst had JoAnna willen sterven op 12 december jongstleden, de sterfdag van haar oma met wie ze een enorm goede band had, maar op die dag stond al een euthanasie gepland. De daaropvolgende datum zou 15 december zijn. Dat wilde JoAnna ook niet.

”Mijn dochter wilde graag nog samen kerst vieren en sushi eten, dus koos ik voor 23 januari als sterfdag. Ondanks dat ik 2023 helemaal niet meer mee wil maken. Toen ik dat mijn dochtertje vertelde zei ze: ”Maar mam, als je 15 december al wil gaan, dan mag dat wel. Echt een superkind, die dochter van mij.”

”Ik voel me er heel kut over dat ik mijn kind achterlaat. Ze is nu 22 jaar, en voor haar is het heel zwaar dat haar moeder uit het leven wil stappen. Ik wil haar niet kwetsen, ik wil haar nooit zien huilen. En dat ik dan degene ben die deze keuze maak, maakt het nog moeilijker om haar pijn en verdriet te aanschouwen. ”

Euforisch

”Ondanks het verdriet om mijn dochter, ben ik heel euforisch over mijn aanstaande dood. Het einde is eindelijk in zicht en mijn sterven is concreet. Tot januari overbruggen is te doen.”

Haar naderende sterven heeft JoAnna ook andere inzichten gegeven. ”Ik leef van een uitkering maar ik kocht vorige week een stuk zalm van wel 15 euro. En de verwarming staat ook de hele dag aan. Fuck it, ik ga toch dood. Ik wil nog wel goed leven voor ik ga. Mijn laatste weken zijn gevuld met leuke dingen.”

”Als mensen zeggen dat ze me gaan missen en van me houden, kan ik me dat niet voorstellen. Wie gaat mij nou missen? Ik heb er nooit mogen zijn. Dat gevoel draag ik al mijn hele leven mee, en heeft er nu toe geleid dat dit mijn situatie is. De kans dat ik me op 23 januari nog bedenk is echt nul. Mijn tijd zit er hier wel op, ik kan niet wachten.”

Scroll naar boven